Hoe ga je om met kritiek?

“Iedere idioot kan kritiek leveren, veroordelen en klagen – en de meesten doen dat dan ook.” (Dale Carnegie; 1888-1955; Amerikaans auteur – Zo maakt u vrienden en goede relaties)

anger1

Ooit zal iemand iets te zeggen hebben over iets wat je hebt geschreven of vertaald, wat je misschien niet zo leuk vindt. Dit overkwam mij onlangs met mijn boek Vertaler in Ondernemersland, een boek dat ik schreef voor vertalers die voor zichzelf willen beginnen en meer willen weten over het ondernemerschap. In het blad van een vakvereniging verscheen een niet zo prettige recensie. Hoewel de, op sommige punten nogal suggestieve, recensie mij vooral ook het gevoel gaf – door iemand die ik niet ken – als persoon te worden bekritiseerd, werd mijn boek zonder veel gegronde argumenten beoordeeld als ‘overbodig’ en ‘onvolledig’.

Als je je nek uitsteekt en je werk in de openbaarheid brengt, kun je kritiek verwachten. Wanneer dat gebeurt, moet je ervoor zorgen dat je daarmee kunt omgaan en je niet uit het veld laten slaan doordat je gekwetst of boos bent. Laat je niet ontmoedigen, maar probeer de positieve kant ervan te zien.

Geniet van de aandacht
Zegt iemand iets negatiefs over wat je schreef? Nou en? Er is geen brand geweest, er is niets ontploft en iedereen leeft nog. Neem het niet al te serieus. Je teksten zijn gelezen en mensen praten erover – dat wilde je toch? Kritiek is geen punt, dus kijk er op een luchtige manier naar, met gevoel voor humor en zelfs met waardering. Aandacht voor je werk, positief of negatief, kan mensen hoe dan ook nieuwsgierig maken, en ze zullen het willen lezen.

Niemand heeft gelijk
Je schreef over jouw ervaringen, jouw visie en jouw ideeën, en dat is precies de bedoeling. Iemand die kritiek levert (of dat nu constructief of vernietigend is) op je schrijven doet dat vanuit zijn eigen visie, gebaseerd op zijn eigen ervaringen. En die zijn ook prima.
Iedereen ziet de ‘realiteit’ door zijn eigen bril, met wat hij geleerd heeft, en die bril biedt een unieke blik op alles wat je ziet en ervaart. Dat betekent dat elke mening waarde heeft, dat niemand gelijk of ongelijk heeft, en het is dus geen probleem als mensen het niet met elkaar eens zijn.

Sommigen snappen het gewoon niet
Geloof het of niet, maar je hebt mensen die gewoon dom zijn. Sommige mensen worstelen met zichzelf, zijn verbitterd of zijn gewoon kwaad op de wereld. Ze lezen wat je hebt geschreven en spuien hun gal alleen omdat het kan of omdat ze niets beters te doen hebben.
Kritiek leveren op andermans werk is – zeker online, omdat het een snel medium is – erg makkelijk. Maar in de meeste gevallen is het niet persoonlijk bedoeld en gaat het zelfs niet eens om wat je geschreven hebt, het gaat over hen en hoe zij in het leven staan.

Zoek nieuwe ideeën
Je krijgt ideeën van de mensen en de wereld om je heen, blijf dus nieuwsgierig. Wat heeft de geleverde kritiek voor nieuws te bieden? Welk nieuw idee is er naar voren gebracht, of waar liggen de meningsverschillen? Kijk eens naar wat je ervan kunt leren – misschien is er wel iets heel nuttigs uit te halen.

Laat het los
Als je voelt dat je nekharen overeind gaan staan, probeer het dan los te laten. Als je je erdoor van streek laat brengen, word je boos en daarmee bereik je niets. Let erop dat die kritiek niet bij je naar binnen komt en aan je gaat vreten. Probeer een manier te vinden om er waardig mee om te gaan. Je werk ligt op straat en daar kun je niets meer aan doen. Je kunt het maar het beste loslaten en verdergaan met iets nieuws.

Advertenties

4 thoughts on “Hoe ga je om met kritiek?

 1. Isabella schreef:

  Cora, ik vond je boek heel goed geschreven en rijk aan verschillende, nuttige informatie. Ik wou dat ik zo’n boek 20 jaar geleden (toen ik begon) had kunnen lezen.

  Het is ook heel gul van je om zo veel informatie ter beschikking van collega’s te stellen.

  Gewoon doorgaan!

 2. corabas schreef:

  Dank je wel, Isabella, voor deze opsteker!

 3. Emmy schreef:

  Ha Cora,

  Helder geschreven!
  Goed dat je dit met anderen deelt,
  want kritiek valt ons allen helaas wel eens
  ten deel maar ermee omgaan is soms
  nog best lastig.

  Groetjes,

  Emmy

 4. Paul Bas schreef:

  Ik heb de betreffende recensie ook gelezen en hierop is de uitspraak van Dale Carnegie wel zeer van toepassing. Het was deels een directe aanval op jouw persoontje, deels een droge opsomming van de inhoud van je boek en deels een duidelijk bevooroordeelde afkeuring met een zeer bittere ondertoon.
  Kritiek op wat je ‘de wereld in gooit’ moet je kunnen verwachten. Dat betekent dat men je werk serieus neemt. En zelfs negatieve kritiek – mits gegrond en goed beargumenteerd – kan zeer verhelderend zijn. Het kan zelfs leiden tot een leuke gedachtenwisseling over verschil in visie.
  Gooi dit van je af en ga lekker verder met waar je goed in bent.

Reacties zijn gesloten.