De groene vertaler: tips voor duurzaam ondernemen

save the trees

15 km2 of rain forest disappears every minute

Duurzaamheid is een heus modewoord geworden en iedereen en alles moet ‘groen’ zijn. We zeggen allemaal dat we in meer of mindere mate milieubewust zijn, maar doen we er werkelijk alles aan wat we kunnen om het milieu te sparen en zorgvuldiger om te springen met onze omgeving, met onze wereld?
De gemeente vraagt ons het afval te scheiden. Dat deden we allang in biologisch afbreekbaar afval (GFT) en restafval, maar sinds kort scheiden we ook braaf alle plastic (en dat blijkt bij mij toch zeker de helft van al mijn niet-groen afval). Iets waar niet alleen de gemeente blij mee is, maar ook mijn hond, want we lopen er een extra rondje voor om.

Ook als je een bedrijf hebt, hoe klein ook en al dan niet met een aparte kantoorruimte, kun je bewuster omgaan met milieu en economie. Graag geef ik wat tips om je kleine, of grotere, onderneming duurzamer te maken.

Inkt en papier (bomen) besparen

  • Denk goed na voordat je iets gaat afdrukken. Kun je het echt alleen op papier lezen? Of is de tekst niet al te lang en kan het eigenlijk best van het scherm (bijvoorbeeld door het beeld te vergroten)?
  • Als je toch print en het is alleen voor jezelf, gebruik het papier dan optimaal en bedruk het dubbelzijdig.
  • Print op milieuvriendelijk papier. Er is papier zonder bleekmiddelen of papier dat geheel van gerecycled papier wordt gemaakt, en er zijn verschillende keurmerken: Milieukeur, De Blauwe Engel, De Zwaan en het FSC keurmerk. Naast FSC, het bekendste keurmerk, is er ook PEFC. Dit is een Europees keurmerk dat nog verder gaat met de controle op milieuvriendelijke productie: energiezuinige fabrieken, zo groen mogelijk transport en geen gebruik van chemicaliën en milieubelastende materialen.
  • Gebruik voor webpagina’s het programmaatje Printfriendly dat je op je browserbalk kunt installeren. Je kunt er delen tekst of afbeeldingen mee weghalen en alleen dat printen wat je echt nodig vindt.
  • Installeer het lettertype Ecofont. Dit is een lettertype dat minder inkt verbruikt bij het printen van je teksten, er zitten namelijk gaatjes in de letters.
  • Lever oude inktpatronen in bij je leverancier of laat ze opnieuw vullen. De kwaliteit van het printen kan erdoor iets afnemen, maar als je vooral voor jezelf print (bijvoorbeeld om te proeflezen), moet dat geen probleem zijn.
  • Schaf een e-reader aan en ga e-boeken lezen. Kies een reader die zoveel mogelijk formats ondersteunt (ePub, PDF, enz.). Dat scheelt papier en je kunt op reis veel meer boeken meenemen.
  • Vraag je leveranciers om geen catalogi meer te sturen. Een kantoor-artikelenleverancier stuurde me er tot wel twee per maand (seizoenscatalogi en themafolders). Ik heb ze gevraagd ermee te stoppen. Ik zoek alles op internet op. Als je weet wat je wilt, is dat bovendien vaak makkelijker en sneller (zoekfunctie).
  • Laat je uitschrijven voor de papieren telefoongids.

Energie besparen

  • Gebruik spaarlampen.
  • Denk bewust na over welke lampen je wanneer aandoet of aanhoudt.
  • Maak gebruik van stekkerblokken met een schakelaar, zodat je het volledige blok kunt uitschakelen.
  • Zet je bureau op een plek waar voldoende natuurlijk licht is, zodat je minder vaak de lampen hoeft aan te doen.
  • Laat de tv en andere apparaten niet op stand-by staan, zet ze volledig uit als je ze langere tijd niet gebruikt.
  • Gebruik het energiebeheer van je pc of laptop optimaal. Laat na een poosje (zelf in te stellen) het beeldscherm zichzelf uitschakelen en na nog een tijdje ook de computer zelf.

Je apparaten uitzetten loont al als je ze minimaal een half uur niet gebruikt.

Ten slotte nog een waterbesparende tip:
Het restant afwaswater (of afgekoeld water voor de thee of van de gekookte eieren) in een klein bakje of emmertje op de wc zetten om de kleine boodschap door te spoelen. Het water in de stortbak is namelijk gewoon schoon drinkwater en daarvan verbruik je per spoeling van een ouderwetse wc wel zo’n TIEN liter (in de moderne wc drie tot zes liter). Zonde!

Interessante en leuke filmpjes over ‘wat er met dingen gebeurt’ en over oog hebben voor je omgeving vind je op The Story of Stuff van Annie Leonard.

WhiteLabelIk ben aangesloten bij het duurzaamheidskeurmerk The White Label. Vooraf moet je een vragenlijst invullen om te zien of je wel echt duurzaam werkt.

Samen kunnen we de wereld mooier maken.

6 thoughts on “De groene vertaler: tips voor duurzaam ondernemen

  1. Beste Cora,

    Het gebruik van een e-reader lijkt milieubewust, maar ik heb gelezen dat het apparaatje zelf juist weer zo veel ‘fout’ afval oplevert dat je beter alsnog papier kunt verbruiken. Wat de cijfers zijn, weet ik niet precies, maar de Trouw heeft er een interessant artikel, met interessante reacties, over op:
    http://www.trouw.nl/opinie/podium/article2980559.ece/Of_e-reader_beter_is_dan_papieren_boek__Nou_nee__.html

    Als je een boek overigens toch niet in je kast wilt hebben staan, dan kun je natuurlijk ook altijd nog lid worden van de bibliotheek.

  2. corabas schreef:

    Mariëtte, misschien heb je gelijk. Zou het zoiets zijn als het gebruik van mokken i.p.v. plastic koffiebekers op kantoor? Boeken lenen bij de bieb is sowieso milieuvriendelijker. Goede tip!

  3. thomasgeraets schreef:

    Wat dacht je van het feit dat er nog meer dan de helft van de bedrijven op T8 verlichting draaien. Als je T5 inzet bespaar je 50% energie afhankelijk van de soort armatuur zelfs tot 80%. Je kunt nieuwe armaturen kopen maar dat is qua milieu niet zo fijn omdat je dan toch weer extra afval etc producerd. Andere oplossing is dan een T8 naar T5 adapter zoals de T8 T5 TL adapter

  4. corabas schreef:

    Dank voor de tip, Thomas. Hier is nog meer info over deze besparende verlichting: http://www.green-fox.nl/faq.htm

  5. Rik schreef:

    Beetje flauw, maar het helpt om vaker papieren woordenboeken te gebruiken dan te zoeken op Google:

    http://webwereld.nl/nieuws/54316/-zoeken-met-google-schaadt-het-milieu-.html

  6. corabas schreef:

    Dank je, Rik. Ook goed om te weten. Het valt niet mee om ‘groen’ te leven en werken. Je moet van alles tegen elkaar af wegen en goed geïnformeerd blijven.

Reacties zijn gesloten.