Beslissingen, keuzes en verandering

‘De tijd vliegt, maar jij bent de piloot’ las ik laatst ergens. Mooi beeld, dat je achter de stuurknuppel van je vliegende tijdmachine zit en alles onder controle hebt. Je stuurt een beetje naar links, haalt de neus wat op en blijft af en toe de horizon checken. Maar zo is het natuurlijk niet. Er zijn stormen waar je doorheen moet en de apparatuur kan soms ineens gaan haperen, of het helemaal begeven.professor-barabas
Het is dus belangrijk dat je altijd rekening houdt met onverwachte dingen en niet bang bent om in te grijpen wanneer het nodig is en zelfs drastische maatregelen te treffen.

Ik zit middenin zo’n storm, nee, een aantal stormen (of misschien bén ik er wel een; zie Wikipedia): dit jaar ben ik samen met een compagnon een nieuw bedrijf begonnen – naast het vak van vertaler, run ik met haar een flexwerklocatie c.q. zzp-community: Pop-up professionals. Dat is op zich al vragen om ‘moeilijkheden’; die niet altijd even moeilijk zijn, maar toch zeker leiden tot roerige tijden. Een vlucht met turbulenties en luchtzakken; ben je net een paar kilometer gestegen… word je ineens een stuk omlaag getrokken! We hebben sinds de start van Pop-up professionals al menig keer onze koers moeten wijzigen. Soms is het vermoeiend, soms is het spannend en soms geeft het energie. Maar zoals met veel enge dingen voel je wel goed dat je leeft!

could-my-hot-flashes-be-causing-global-warmingDie andere storm heet Overgang. Het woord suggereert dat het een keer overgaat. Dat is te hopen, want dit is niet de leukste fase in mijn leven. Veel vrouwen doen er in boeken en tijdschriften zo irritant positief over dat ik me bijna schuldig ga voelen. IK HAAT HET! Ik ben bij vlagen somber en negatief, heb huilbuien en opvliegers (nee, dat is geen minivakantie in de tropen!), en voel me vaak moe en lusteloos. De apparatuur van mijn tijdverslindende vliegmasjein hapert voortdurend.

Maar terug naar het ondernemerschap. Bijkomend nadeel van een nieuw bedrijf: je moet een geduldige portemonnee hebben. Het eerste jaar gaat het vooral om het investeren van tijd, geld en energie. Er is dus geen budget voor rustgevende (echte) vakanties. En ik heb mijn huishoudelijke apparaten liefdevol op het hart gedrukt dat ze me nu vooral niet in de steek moeten laten.

Gelukkig haal ik tussendoor energie uit andere, kleine en grotere (maar zo goedkoop mogelijke) zaken. Een goed gesprek met een ‘buddy’ (tijdens de Challengemaand van LIFE), een boeiende literaire avond met schrijvers en dichters die een mooi verhaal vertellen, en een bijzondere fotowandeling met onbekende mensen die weleens nieuwe vrienden zouden kunnen worden. Het leven is lef hebben, maar blijft vooral ook: genieten. Niet vergeten (Note to self and to others).

Het was even stil op mijn blog. Om wat orde te scheppen heb ik besloten mijn blogs Squiggles en Ons Verhaal te gaan samenvoegen. Op Squiggles staat vanaf nu alles wat mij bezighoudt, van taalkwesties tot teleurstellingen, van levensvragen tot leeservaringen, en van herinneringen tot hoerastemmingen.

7 thoughts on “Beslissingen, keuzes en verandering

 1. Paul Bastiaansen schreef:

  Wat een geluk voor mede-taalliefhebbers als ik dat je eindelijk weer eens de tijd hebt genomen hebt om ‘gewoon’ een stukje te schrijven. Je hebt geen idee hoeveel schrijvers (in spé) ik afgelopen tijd voorbij heb zien komen die ofwel de taal niet eens goed beheersen, ofwel niets te vertellen hebben. Of beiden.

 2. corabas schreef:

  Dank je wel, Paul. Heb je ook gezien dat ik een link naar jouw blog heb geplaatst? Rechts, onder ‘Vrienden’.

 3. Paul Bastiaansen schreef:

  Jawel. Dank je. Wederlink ook al geplaatst 🙂

 4. Tanja Smorenburg schreef:

  Wat een mooi verhaal. Vaker doen! Je kunt zo lekker schrijven.

 5. corabas schreef:

  Dank je, Tanja. Ik ga inderdaad weer vaker bloggen.

 6. Wietske Eveleens schreef:

  Herkenbaar, je verhaal. Inderdaad, je leeft! Geven en nemen in balans krijgen en houden is een hele kunst. Met slimme keuzes in werk kun je een heel eind komen. Zoals je weet kun je me altijd bellen om even creatief mee te denken.

 7. corabas schreef:

  Dank je wel, Wietske. Lief van je.

Reacties zijn gesloten.