6 verrassende dingen die je dromen kunnen beïnvloeden

1. Op je buik slapen bevordert erotische dromen

Als je op je buik slaapt, heb je eerder erotische dromen dan wanneer je in een andere houding ligt. Volgens een onderzoek ga je al als je op je buik slaapt moeizamer ademhalen en ga je daardoor eerder dromen van wilde seks. Als je zo slaapt heb je vaker pikantere dromen. Een ander interessant feit is dat de meeste mensen die zo slapen en dromen, zeggen dat er ook vaak een beroemdheid in voorkomt.

2. Nachtmerries kunnen worden gedeeld

Identieke tweelingen hebben vaak dezelfde interesses en gewoontes, maar wetenschappers ontdekten dat hun genetische basis nog veel sterker is. De band is zo sterk dat ze een nachtmerrie bijna op dezelfde frequentie kunnen beleven. In een onderzoek met bijna 2700 eeneiige en 4200 twee-eiige tweelingen ontdekte men dat eeneiige tweelingen twee keer zo vaak neigen tot nachtmerries als twee-eiige tweelingen; bijzonder, maar ook eng.

3. Magnetische aardstralen zorgen voor bizarre dromen

Het is mogelijk dat magnetische aardstralen een sterke invloed hebben op dromen. Psycholoog Darren Lipnicki heeft zijn dromen acht jaar lang geregistreerd en kwam tot de conclusie dat lage geomagnetische activiteit vreemdere dromen veroorzaakte, maar bij een hoge geomagnetische activiteit werden de dromen normaler en begrijpelijker. Zijn bevindingen zijn puur anekdotisch maar zijn wel stof geweest voor verder wetenschappelijk onderzoek.

Okeren dromen van Saskia Kruize, Pays-Sas

Okeren dromen van Saskia Kruize, Pays-Sas

4. Zwart-wittelevisie genereert zwart-witdromen

Er zijn mensen die geheel in zwart-wit dromen. Een onderzoek uit 2008 van psychologiestudent Eva Murzyn van de Universiteit van Dundee (GB) heeft aangetoond dat het soort tv waarnaar je als kind keek veel invloed heeft op de kleur van je dromen. Murzyn ontdekte dat 20% van de dromen van haar 55+ respondenten kleurloos waren. Zij gelooft dat kinderen die tussen hun derde en tiende naar zwart-witbeelden keken, hun leven lang vaker in grijstinten dromen. Ander onderzoek toonde aan dat sinds de jaren 60 83% van de bevolking in kleur droomt, war overeenkomt met het aantal mensen dat is grootgebracht met kleurentelevisie.

5. Verschillende soorten kaas beïnvloeden je dromen

Onderzoek heeft aangetoond dat kaas van invloed kan zijn op je dromen. Kaas bevat een aminozuur dat tryptofaan heet en dat helpt bij het reguleren van je slaap en het verminderen van stress. Een onderzoek uit 2005 van de British Cheese Board liet zien dat de proefpersonen die meer cheddar aten vaker over beroemdheden droomden; de mensen die blauwaderkaas aten (Blue Stilton) hadden vreemdere dromen. Cheshire bood de beste nachtrust, maar zonder dromen. Wie Red Lancashire at, had nostalgische dromen over familie en jeugd en de Blue Lancashire-eters, droomden vaker van hun werk.

6. Wat je hoort en ruikt beïnvloedt je dromen

Als we slapen duidt onze geest het geluid om ons heen en gebruikt het in onze dromen. Dit betekent dat we in onze dromen soms geluiden horen uit de realiteit die vervolgens in de droom en ons onderbewustzijn komt. ZO kun je dromen dat je bij een concert bent als je broer gitaar speelt terwijl je slaapt. In een onderzoek ontdekten de onderzoekers een aanzienlijk verschil tussen de dromen van mensen die muziek hoorden en degenen die geen muziek hoorden. Degenen die wel muziek hoorden, zeiden dat ze ook in hun droom muziek hadden gehoord.
En zelfs geuren kunnen dromen beïnvloeden. Net als geluid duidt ons brein de geuren als een signaal en integreert ze in onze dromen. De geur van een roos bezorgde mensen prettige dromen, maar de geur van rotte eieren daarentegen leverde vreemde dromen op.

Wat zijn jouw ervaringen met dromen? Geef je reactie.

Bron: Mental Floss – Aatif Zubair